Čerstvé ovocné a zeleninové šťavy

03.03.2013, 16:48, Jana Kubeková

Ovocie a zelenina patrí medzi dôležitú zložku našej stravy, pretože obsahuje celú škálu zdraviu prospešných enzýmov, vitamínov a minerálov. Jeho odporúčaná dávka sa pohybuje v rozmedzí 600-800 gramov na deň. To môže byť pri dnešnom rýchlom životnom štýle celkovo problém zabezpečiť. Dať si jablko na desiatu a pomaranč na olovrant je skrátka málo a nepokrýva dennú potrebu nášho tela. Jedným zo spôsobov ako si môžeme pomôcť a doplniť do tela zvyšné látky, je si ovocie a zeleninu odšťavovať.

 

 


 

 

Ovocné a zeleninové šťavy z obchodu

 

 

Bežne dostupné ovocné a zeleninové šťavy, ktoré je dostať v obchode, sa od štiav, ktoré si pripravíme doma sami, dosť podstatne odlišujú. Na to, aby mohli mať niekoľko týždňovú či mesačnú trvanlivosť, museli prejsť vo výrobe procesom zvaným pasterizácia. V rámci neho boli zahriate na vysokú teplotu. Tým sa síce ich trvanlivosť predĺžila, no zároveň boli z týchto štiav týmto procesom zlikvidované cenné enzýmy. Zo šťavy pôvodne zásadotvornej sa stala tak šťava kyselinotvorná, ktorej dlhodobé pitie by nám skôr uškodilo ako pomohlo. Domáce odšťavovanie má preto svoj veľký význam.

 

 

 

 

 

7 tipov pre zdravé odšťavovanie

 

 

1, Ak s pitím čerstvých štiav začíname, hlavne pri odšťavovaní zeleniny je dobré na začiatok si odštaviť len malú dávku cca. 1dcl a postupne ju v ďalších dňoch zvyšovať, kým si žalúdok na takýto druh osvieženia zvykne.

 

2, V zásade platí, že ovocie a zelenina by sa navzájom pri odšťavovaní nemali kombinovať. Výnimku tvorí snáď mrkva či jablko, ktoré môžeme použiť na dochutenie inak chuťovo neatraktívnych štiav (napr. kapustovej).

 

3, Šťavu je dobré po odšťavení ihneď vypiť, pretože určité enzýmy dokážu z nej vyprchať už po niekoľkých minútach. Ak chceme pravidelne šťavu uskladňovať aspoň na pár hodín v chladničke, je potrebné ju odšťaviť lisovacím odštavovačom.

 

4, Po odšťavení a vypití šťavy by sa mal odšťavovač vyčistiť čo najskôr, aby zvyšky plodín nestihli v ňom zaschnúť, resp. začať zapáchať (hlavne v prípade odšťavovania kapusty). Pri odstredivom type odšťavovača nám dokáže neoceniteľne pomôcť obyčajná zubná kefka, ktorou teleso obsahujúce sitko dokážeme bleskurýchlo vyčistiť.

 

5, Ak nám to peňaženka dovolí, uprednostňujme pri odšťavovaní bio ovocie a zeleninu, prípadne využime to čo nám narástlo v našej záhrade. Vo všeobecnosti sú o niečo zdravšie zeleninové ako ovocné šťavy.

 

6, Všeobecne platí, že pokiaľ odštavujeme pravidelne, mali by sme odštavovať prevažne plodiny, ktoré rastú v našich zemepisných šírkach. Citrusové plody sú síce zdravé, ale náš organizmus nie je prispôsobený na ich každodenný prísun.

 

7, Ak odšťavujeme cviklu, je dobré ju kombinovať so zvyšnou zeleninou v pomere 1:4. Jej dobré vlastnosti vieme ešte o niečo viac vyzdvihnúť pridaním citróna.

 

 

 

Odporúčané druhy štiav

 

 

zeleninové:

 

kapusta – mrkva – malý zemiak

kaleráb – mrkva – kúsok petržlenu


 

ovocné:

 

hrozno – kiwi

grep – pomaranč

ananás – jablko

 

kombinované:

 

kapusta – mrkva – jablko

cvikla – jablko – citrón

 

 

V našej ponuke nájdete skvelý Smoothie maker ktorý Vám pomôže pripraviť Váš zdravý ovocný nápoj...

 
« Späť


Diskusia: "Čerstvé ovocné a zeleninové šťavy"
Dátum: Meno: Komentár:
- Žiadne komentáre -
Pridať komentár | Zobraziť všetky komentáre